EU:n yritysvastuudirektiivin aika on nyt

Päätös EU:n yritysvastuudirektiivistä on viime metreillä. Ministerineuvosto on äänestämässä direktiivin kohtalosta tällä viikolla. Eduskunta joutuu vielä tätä ennen määrittämään uudelleen Suomen kannan direktiiviin, sillä Orpon hallitus on päättänyt muuttaa Suomen asemoitumista. 

Marinin hallituksessa vastasin yritysvastuun edistämisestä niin kansallisella kuin EU-tasolla. Tein valtavasti työtä sen eteen, että saamme parempaa suojaa työntekijöiden oikeuksille ja ympäristölle. Yritysvastuudirektiivi antaisi nykyistä paremmat välineet puuttua sellaisten yritysten toimintaan, jotka epäreilulla tavalla hakevat kilpailuetua työntekijöiden oikeuksia ja ympäristöä polkemalla esimerkiksi rajoittamalla työntekijöiden järjestäytymistä tai saastuttamalla ympäristöä.

On käsittämätöntä, että Orpon hallitus on päätynyt vastustamaan direktiivin hyväksymistä. Suomessa pitäisi päästä säätämään yritysvastuusta lainsäädännöllä.

Edellisellä hallituskaudella sovimme hallituskumppaneiden kanssa, että ensin hoidetaan EU-tason sääntely ja sen jälkeen siirrytään kansalliselle tasolle. Olen pettynyt siihen, että RKP on tästä huolimatta ryhtynyt jarruttamaan asiassa, kun ratkaisevat hetket ovat käsillä.

On suomalaisten yritysten edun mukaista, ettei yhteisten normien vastaisesti voida toimia ja lainsäädäntö edistää vastuullista toimintaa.

Kommentit

Jätä kommentti