Hyvää kansainvälistä naistenpäivää!

Tänä päivänä juhlitaan naisten saavutuksia ja panosta yhteiskuntamme rakentamisessa. Samaan aikaan tämä on tilaisuus arvioida tasa-arvotilannetta ja työtä, jota tasa-arvon eteen on vielä tehtävä. Näin vaalikauden lopulla tämä on oivallinen hetki muistaa Sanna Marinin hallituksen tasa-arvotekoja.

Toteutimme perhevapaauudistuksen, joka huomioi erilaiset perhemuodot ja parantaa naisten asemaa työmarkkinoilla. Uudistimme aborttilain, jolla helpotetaan abortin saamista Suomessa. Uudistuksen myötä vahvistetaan­­ itsemääräämisoikeutta ja oikeutta päättää omasta kehosta. Veimme läpi seksuaalirikoslainsäädännön uudistuksen, jonka myötä seksi ilman suostumusta tunnistetaan rikoslaissa raiskaukseksi. Uudistimme kotoutumislain, joka tukee maahanmuuttajanaisten ja -äitien työllistymistä.

Tasa-arvo ei kuitenkaan valmis ja työtä jää vielä seuraavallekin hallituskaudelle. Olemme sitoutuneet toteuttamaan tasa-arvolain uudistuksen, jolla edistetään työelämän tasa-arvoa, puututaan syrjintään entistä vahvemmin ja huolehditaan siitä että syrjintää kohdannut saa oikeutta. Palkka-avoimuutta on lisättävä – samasta ja samanarvoisesta työstä tulee maksaa sama palkka. Raskaus tai perhevapaiden pitäminen ei saa vaikuttaa negatiivisesti kenenkään työelämässä etenemiseen ja palkkatasoon. Järjestöjen kanneoikeuden tuella yhä useampi uskaltaisi hakea oikeutta syrjintää kohdatessaan. Meillä on rohkeutta olla tasa-arvon puolella.

Meidän on poliitikkoina muistettava myös isompi kuva. Naistenpäivää juhlitaan kansainvälisesti, sillä kaikkialla maailmassa naiset kohtaavat esteitä, ennakkoluuloja, stereotypioita ja syrjintää. On tärkeää nähdä se mitä meillä on yhteistä, ja että meistä jokaista sukupuolesta riippumatta tarvitaan paremman tulevaisuuden rakentamiseen. Kenenkään potentiaalia ei ole varaa heittää hukkaan, ja siksi jokaisella tytöllä ja naisella on väliä.

Kommentit

Jätä kommentti