Kansanedustaja Haatainen: Hallitukselta tarvitaan vastuullisempaa otetta vammaisasiassa

Ajankohtaista

SDP:n kansanedustaja Tuula Haatainen ihmettelee kokoomuksen kansanedustajien irtiottoa hallituksen norminpurkutalkoista. Edustajat ilmoittivat tänään yllättäen kokoomuksen vastustavan hallituksen suunnitelmia rajata yli 75-vuotiaat vammaiset vammaispalveluiden ulkopuolelle. Ikäraja sisältyi toimenpideohjelmaan, joka julkistettiin helmikuun puolivälissä.

– On toki iloinen uutinen, että tämä järjetön ja perustuslainkin kannalta kyseenalainen suunnitelma torjutaan nyt jo hallituksen sisälläkin. Sosialidemokraatit ovat alusta alkaen pitäneet vammaispalvelujen rajaamista vastuuttomana. Nyt on kuitenkin hyvin epäselvää, miten hallitus aikoo edetä. Vielä kaksi viikkoa sitten esittelevä ministeri Juha Rehula vakuutti, että esitys ikärajasta tullaan tekemään.

– Kokoomus on ollut etulinjassa vaatimassa kuntien tehtävien vähentämistä ja säästöjen kohdentamista huono-osaisiin ja pienituloisiin. Puolue on myös jo kertaalleen hyväksynyt ohjelman, jossa vammaispalvelujen ikärajasta päätettiin. Miksi se on nyt, kuusi viikkoa myöhemmin, yhtäkkiä tyrmäämässä sitä?

Haatainen peräänkuuluttaa hallituspuolueilta vastuullisempaa asioiden hoitamista.

– Vastuullinen hallitus toimii niin, että se selvittää asiat ja tekee vaikutusarvioinnit ennen, kuin asiat tuodaan valmiiksi päätettyinä julkisuuteen. Sipilän hallituksella on tähän kaikki välineet käytettävissään. Sen sijaan se tekee harkitsemattomia heittoja, joilla herätetään suunnaton huoli heikommassa asemassa olevissa ihmisryhmissä. Hallitus on jo vetänyt monta tällaista esitystä takaisin, kun järjestöt ja oppositio ovat nostaneet epäkohtia esiin.

– Poukkoilu ja tilanteen epämääräisyys tuntuu erityisen pahalta niiden vammaisten puolesta, joita asia läheisesti koskee. Hallituksen olisi nyt hyvä tehdä selväksi, mitä se aikoo asialle tehdä. Näillä ihmisillä on oikeus odottaa nopeaa vastausta.