SDP:n Haatainen: Hallituksen yhtiöittämisideologia romuttaa kestävän sote-uudistuksen

Ajankohtaista

SDP:n kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajaTuula Haatainen ihmettelee hallituksen aikomusta yhtiöittää julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut.

– Sote-uudistuksen alkuperäinen tavoite oli kehittää yhteisiä julkisia palveluita ja kaventaa terveyseroja. Keskeisenä välineenä tässä on ollut sosiaalipalvelujen ja terveyspalvelujen yhteensovittaminen, jonka piti turvata katkeamattomat hoitoketjut ja ihmisten hoitoonpääsy. Hallituksen yhtiöittämisvimma vaarantaa tämän tavoitteen, Haatainen toteaa.

Yhtiöittämisvimma ei ole lähtenyt asiantuntijoiden kynästä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijat varoittivat sitä vastoin tuoreeltaan, että yhtiöittäminen voi tehdä palveluista vaikeasti hallittavia. Uhkana on myös hallintokulujen ja turhan byrokratian lisääntyminen.

– Miten pystytään huolehtimaan hoidon kokonaisuudesta, kun palvelut ja hoitoketjut pirstoutuvat, Haatainen ihmettelee.

Sipilän hallitus on perustellut yhtiöittämisvimmaansa EU-lainsäädännöllä. Oikeusoppineet tyrmäsivät väitteen oikopäätä.

– Hallituksen täytyy ottaa vastuu omista ideologisista päätöksistään, eikä sysätä sitä muille. EU ei ole pakottanut yhtään jäsenmaata yhtiöittämään sosiaali- ja terveyspalveluitaan, Haatainen muistuttaa.

– Hallituksen olisi hyvä nyt kertoa, mitä lisäarvoa julkisten palveluiden pilkkominen yhtiöihin todella toisi ihmisten palveluille.