Sipilä valitsi oikeiston

Sipilä valitsi oikeiston. SDP halusi olla mukana hallitusneuvotteluissa turvaamassa ihmisille tärkeitä julkisia palveluita, työllisyyttä ja talouden kasvua. Sosialidemokraattien mukanaolo olisi varmistanut tavallisten ihmisten kannalta tärkeiden asioiden turvaamisen. Sipilä, Soini ja Stubb saavat eteensä ison urakan yhteen sovittaa vaaliohjelmiaan Sipilän asettamaan 6 miljardin säästötavoitteeseen.

Sosiaali- ja terveydenhuoltouudistus odottaa ratkaisuaan. Valmistelun jatkaminen parlamentaarisella pohjalla on tärkeää, jotta edellisen vaalikauden valmistelupohja säilyy. Hyvinvointierojen kaventaminen on oltava keskeinen tavoite. Suomen on voitava pitää itseään edelleen sivistysmaana, joka kunnioittaa erilaisuutta ja on suvaitsevainen. Meillä on varaa pitää huolta kansalaisistamme. Se edellyttää yhteisvastuuta ja kansalaisten oikeudenmukaiseksi kokemaa verotusta ja tulonsiirtopolitiikkaa.

Helsinkiläisenä olen erityisen huolestunut tulevan hallituksen kyvystä luoda pääkaupunkiseudulle taloudellisen kasvun edellytyksiä. Tänne muuttaa ihmisiä muualta, tänne tarvitaan myös asuntoja, toimivat liikenneyhteydet ja palvelut. Suomen alueet kehittyvät kaupunkiseutujensa kautta, niiden imussa. Yritykset tarvitsevat työntekijöitä, palveluihin tarvitaan eläköitymisen kiihtyessä lisää ammattilaisia.

Ihmettelen Keskustapuolueen laatimia suunnitelmia pääkaupunkiseudun ja Helsingin asuntopolitiikassa. Ensin luulin Hesarin juttua pilaksi, mutta pakko oli kirjoitettu teksti uskoa. Keskustapuolueen laatimat suunnitelmat pääkaupunkiseudun ja Helsingin asuntopolitiikasta ovat kylmää kyytiä helsinkiläisille. Olen nähnyt maailmalla, millaista jälkeä syntyy, kun asunnottomuus pääsee räjähtämään hallitsemattomaksi.

Työpaikat, ihmiset ja pääomat hakeutuvat sinne missä tapahtuu ja on mahdollisuus rakentaa tulevaisuudelle toivoa. Kaupungistuminen on tosiasia ja sen edellytykset on turvattava kestävällä ja ympäristöä säästävällä suunnittelulla.

Seuraavat viikot näyttävät, millainen hallitus saadaan ja millaista hallituspolitiikkaa saamme seuraavat neljä vuotta seurata.

 

Tuula Haatainen