Terveys ei ole kaupan

vauva_vatsalla

13.1.2015

Raha seuraa potilasta -mallin käytännön vaaroihin kannattaa tutustua suuren maailman kokemuksien kautta. Financial Times (13.1.2015) artikkelissaan kuvaa USA:ssa yksityisten palveluiden käytön kääntöpuolen pahimmillaan.

Diagnoosipetoksiin uppoaa Yhdysvalloissa sievoisia summia. USA:ssa Medicare kautta korvataan ihmisten sairaalakäyntejä, reseptilääkkeitä ja muita palveluita esmerkiksi vammaisille. Medicare korvaa 51 miljoonalle amerikkalaiselle 600 miljardin dollarin  edestä palveluita. Kaikki laskutus ei mene ihmisten oikeaan hoitamiseen rikollisen toiminnan vuoksi. Tuoreen tutkimuksen mukaan jopa 10% Medicaren käyttämistä varoista maksetaan pertollisella laskutuksella.

Yhdysvalloissa onkin käynnistetty mittava data-analyysihanke, jolla pyritään paljastamaan petokset. Petosten selvittäminen ei ole ilmaista. Näyttöön tarvita paljon juridista ja lääketieteellistä selvittämistä. Pöyristyttävimmät huijaukset on tehty jopa syöpäsairaille antamalla perusteettomia hoitoja vain siksi, että lääkäri tai sairaala saa tulonsa laskuttamalla hoitotoimenpiteiden mukaan.

Ihmisten terveydellä rahastamista ei pidä sallia. Yhteisesti kerätyt verovarat on käytettävä siten, että ihmiset saavat palveluja ja hoidon eettisesti kestävillä perusteilla. Lääketieteellisen diagnoosin ja hoidon on aina perustuttava lääketieteelliseen tutkimukseen ja Suomessa hyväksyttyihin käypä hoito -suosituksiin. Niissä määritellään, miten erilaisia sairausepisodeja kuuluu hoitaa.

Jos lääkärin tulot riippuvat siitä, kuinka paljon hoitoja määrätään tai sairaalapäiviä syntyy, on selvää, että riski vilppiin kasvaa.

Ei pidä olla sinisilmäinen valinnanvapaudesta vaahdotessa.

Tuula Haatainen