Tuula Haatainen: SDP:n oppositiopolitiikan jälki alkaa näkyä

Ajankohtaista

SDP:n kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen tervehtii ilolla hallituksen päätöstä ottaa päivähoitomaksujen korotukset uudelleen harkintaan.

– Hallituksen esittämä korotus kohdistuisi voimakkaimmin keskituloisiin työssäkäyviin perheisiin. Heillä maksut nousisivat yli viidenneksellä eli 354 euroon kuussa, Haatainen toteaa.

– Nuorilla perheillä on usein muutenkin taloudellisesti tiukkaa, ja maksettavana voi olla opintovelkoja ja varsinkin kaupungeissa korkeita asumiskustannuksia. Korkeat päivähoitomaksut kannustavat etenkin äitejä jäämään kotiin, jolloin heidän tulotasonsa ja työmarkkina-asemansa heikkenevät, Haatainen muistuttaa.

SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton edustajat nostivatkin erityisesti tasa-arvovaikutukset esille, kun he jättivät vastalauseen sosiaali- ja terveysvaliokunnan lausuntoon hallituksen esityksestä aikaisemmin tällä viikolla.

– SDP:n oppositiopolitiikan jälki alkaa näkyä. Tämä ei ole ensimmäinen eikä varmaan viimeinenkään huono esitys, jota hallitus ei kykene viemään läpi. Näinhän kävi myös syksyllä, kun hallitus veti takaisin esityksensä eläkkeensaajien asumistuen lakkauttamisesta, Haatainen sanoo.

– On kuitenkin käsittämätöntä, että tällaisia esityksiä ylipäätään tuodaan eduskuntaan. Tämäkin esitys on täysin ristiriidassa hallituksen hyvinvointi- ja työllisyyspoliittisten tavoitteiden kanssa. Samalla hallitus on paitsi aiheuttanut huolta lapsiperheissä, myös teettänyt valtavasti turhaa työtä mm. virkamiehillä ja päättäjillä, Haatainen kritisoi.

– Säästäisi kaikkien aikaa, jos hallitus arvioisi esitystensä vaikutukset ajoissa eikä toisi huonoja esityksiä eduskuntaan asti.