Arvokas vanhuus on ihmisoikeus

Viime päivien uutiset vanhustenhuollosta ovat järkyttäneet meitä kaikkia.

Media on nostanut esiin suuria epäkohtia hoivapalveluja tarjoavien yritysten toiminnasta. Valviran mukaan henkilökuntaa on ollut liian vähän, perushoito ja hoiva on ollut puutteellista eikä lääkehoito ole ollut asianmukaista. Selvää on, että voitontavoittelu ja yritysten oma sisäinen valvonta eivät riitä turvaamaan laadukasta vanhustenhoitoa. 

Sipilän hallitus ryhtyi ensitöikseen purkamaan edellisen hallituksen toteuttamia parannuksia. Hallitus on karsinut kuntien velvoitteita ja purkanut sääntelyä. Sipilän hallitus on arvioinut näin saavuttavansa 27,5 miljoonan euron säästöt vanhustenhuollosta. Esitys oli osa pääministeri Sipilän ohjelmaa kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentämistä koskevaa toimenpideohjelmaa.

Yhteiskunnallisen päätöksenteon taustalla tehdään aina arvovalintoja. Valitsemmeko säästöt, heikennykset ja voiton tavoittelun, vai haluammeko turvata heikommassa asemassa olevien ihmisten palveluiden laadun ja riittävyyden? Sääntelyä tarvitaan, jotta heikoimpien ihmisten oikeudet toteutuvat.

Ihmisten hyvinvointi ja terveys eivät voi olla kauppatavaraa. Yksityisessä hoivapalveluiden yritystoiminnassa on ilmennyt epäterveitä piirteitä. Vaikka valtaosa suomalaisista yrityksistä maksaa rehellisesti veronsa, niin keskittyy porsaanreikien löytämiseen. Nyt paljastuneet verokikkailut ovatkin väärin niitä yrityksiä kohtaan, jotka toimivat yhteisten  pelisääntöjen mukaisesti. 

Kuvaan ovat tulleet mukaan ulkomaiset pääomasijoittajat, joiden ainoana tehtävänä on maksimaalisen tuoton tekeminen. Yhteisiä verorahojamme ei ole tarkoitettu lihottamaan ulkomaisten pääomasijoittajien voittoja. Verovaramme on käytettävä laadukkaisiin palveluihin. 

Vanhusten, vammaisten ja lasten hoivan sekä hyvinvoinnin varmistamiseksi hallituksen on nyt kyettävä esittämään konkreettisia toimia, joilla kansalaisten luottamus palveluihin palautetaan.