Korona on koetellut palvelualojen työntekijöitä ja yrittäjiä

Viime vuoden maaliskuussa Suomen saavuttanut koronapandemia on iskenyt työelämään voimalla. Viime keväänä Suomessa etätöihin siirtyi muutamassa päivässä 60 prosenttia työntekijöistä, mikä on Euroopan kärkeä.

Pandemian alussa olimme tuntemattoman edessä. Monelta yritykseltä katosi näkymä kokonaan. Moni työntekijä joutui lomautetuksi, usea irtisanotuksi. Kiitos työmarkkinajärjestöjen yhdessä sopiman paketin, rajummalta irtisanomisaallolta vältyttiin. Hallitus on suunnannut myös yrityksille tukea sekä auttaa lisäpanostuksilla tapahtuma-alaa ja kulttuuritoimijoita selviytymään.

Kuten kriiseissä usein, myös pandemia on heikentänyt jo valmiiksi epävarmassa tilanteessa olevien asemaa työmarkkinoilla. Kriisi on koetellut etenkin naisvaltaista palvelualaa. Monella nuorella on ollut vaikeuksia löytää ensimmäistäkään kesätyöpaikkaa. Pahimmin tämä näkyy Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla.

Mielekäs ja toimeentulon turvaava työ on jokaisen perusoikeus. Tämä on meille sosialidemokraateille tärkeä periaate. Muuttuvassa maailmassa myös koulutuksen merkitys korostuu. Oppivelvollisuuden pidentäminen luo vankemman pohjan tulevaisuuteen jokaiselle nuorelle.

Elinikäisestä oppimisesta on tullut arkinen välttämättömyys. SIksi aikuiskoulutuksen ja työssä itsensä kehittämisen on oltava helposti kaikkien saatavilla.

Meidän tehtävämme on varmistaa, että jokaisella riittävä perustason osaaminen ja mahdollisuus työhön, jossa osaamistaan voi edelleen kehittää.

Kommentit

Jätä kommentti