Panostukset lapsiin ja nuoriin torjuvat koronaviruksen haittavaikutuksia

Hallitus panostaa nyt voimakkaasti lapsiin ja nuoriin, jotta koronaviruksen varjo ei jää pysyväksi. Nämä uuden lisätalousarvion panostukset – yhteensä 111 miljoonaa euroa – ovat välttämättömiä, jotta syrjäytymisen uhka ja nuorisotyöttömyys taitetaan.

Koronakriisin myötä nuorten psykososiaalisen tuen tarve on kasvanut. Samaan aikaan palvelut tavoittivat entistä vähemmän juuri niitä nuoria, jotka kipeimmin apua tarvitsevat. Siksi olen pitänyt tärkeänä nuorten Ohjaamo –toiminnan vahvistamista. Ohjaamoissa nuoren ei tarvitse kysyä, onko tämä oikea paikka hänelle. Kyllä se on. Ohjaamoista nuori saa apua niin työllistymiseen, koulutukseen kuin vaikkapa asumisen ongelmiin liittyvissä kysymyksissä. Ohjaamoille suunnattu kannustinmalli mahdollistaa jopa 100 uuden työntekijän palkkaamisen nuorten tueksi.

Valoa tunnelin päähän tuo onneksi tieto siitä, että nuorisotyöttömyys on kääntynyt jälleen laskuun, vaikka se on yhä hyvin korkealla. Pelkkä työmarkkinoiden elpyminen ja rajoitusten purkaminen eivät kuitenkaan riitä nuorisotyöttömyyden voittamiseksi, jos ongelmat ehtivät sillä välin kasautua nuorten harteille. Siksi juuri nyt meidän tulee huolehtia nuorten hyvinvoinnista ja osaamisesta. Tässä työssä Ohjaamot ovat keskiössä. Pidän ensisijaisen tärkeänä myös sitä, että koulut ja varhaiskasvatus saavat ne resurssit, joita ne nyt tarvitsevat. Lisätalousarviosatsauksilla pystymme paikkaamaan oppimisvajetta läpi koulutuspolun aina varhaiskasvatuksesta lukioon ja ammatillisiin oppilaitoksiin sekä vahvistamaan lasten ja oppilaiden hyvinvointia.

Kommentit

Jätä kommentti