Politiikan syysmaraton alkaa

Eduskunnan syksy on käynnistynyt vauhdilla. Hallituksen esitykset saavat kielenkannat taas kirpoamaan istuntosalissa. Eikä syyttä! Työttömyysturvaa leikataan, mutta työllistymisen edellytyksiä ei vahvisteta riittävällä satsauksella.

Moni tuttavani ihmettelee, miten on mahdollista, että heitä hyvin koulutettuja osaavia ammattilaisia on jäänyt syrjään vaille toivoa tulevasta? Eikö tälle osaamiselle todellakaan ole käyttöä? Missä on koulutukseen, tutkimukseen ja osaamiseen investointi?

Työttömyyden edessä ei pidä antautua. Työttömien syyllistäminen ja etuisuuksien leikkaaminen ei ole ratkaisu. Työllisyyden hoitamiseen ja uusien urien löytymisen avittamiseen tarvitaan uudenlaisia keinoja. Yhteiskunnan tuki on välttämätöntä ja työtön tarvitsee myös räätälöityä tukea työn ja uuden uran etsimisessä. Suomessa ja Ruotsissa on yhtä monta ihmistä työttömänä, silti Ruotsissa on työvoimatoimistoissa moninkertaisesti enemmän henkilöstöä työllistämisen tukena.

Hankintalain yhteydessä käytin puheenvuoron istuntosalissa sekä torstaina Kansalaistorilla vammaisjärjestöjen Ei myytävänä! -tapahtumassa. Vammaisjärjestöt ovat nostaneet esille elinikäisiin asumispalveluihin liittyvät ongelmista. Kunnissa on voitu kilpailuttaa jopa kahden vuoden välein vammaisen ihmisen asumispalvelut. Seurauksena on, että asukas joutuu muuttamaan tutusta ja turvallisesta paikasta toiseen.

Huutolaislasten kauppaaminen pienimmällä rahalla vastaan ottavalle lopetettiin Suomessa 1930-luvulla. Suomella on varaa noudattaa YK:n vammaisten ihmisten oikeuksia koskevan yleissopimuksen vaatimuksia. Hankintalain eduskuntakäsittelyssä on varmistettava, että lainsäädäntö ei jätä enää porsaanreikiä vammaisten asumispalveluiden jatkuvuuden suhteen. Hallituksen esitys olisi voinut olla paremmin laadittu tältä osin.

Työtä riittää. Hallitukselta tulee yli 170 esitystä ja niistä neljäsosa tulee johtamaani Sosiaali- ja terveysvaliokuntaan.

Juoksin sunnuntaina Tallinnaan puolimaratonin kosteassa helteessä. Nyt jaksaa taas istua valiokunnassa ja istuntosalissa:) Aurinkoista alkavaa viikkoa!

Tuula Haatainen