Potilasturvallisuus ei saa jäädä säästöjen jalkoihin

Helsingin Sanomat uutisoi tänään torstaina tutkimuksesta, jonka mukaan sairaanhoitajien tehtävien vähentäminen ja siirto matalammin koulutetulle henkilökunnalle lisää huomattavasti leikkausten jälkeistä kuolleisuutta. Tutkimus on tehty erittäin laajalla yli 300 000 hoidetun potilaan ja 10 000 sairaanhoitajan otannalla eri EU-maissa. Suomestakin mukana on ollut 31 sairaalaa.

Tulokset ovat varsin selkeitä. Sairaanhoitajien osuuden supistuessa 10 prosentilla lisääntyivät leikkausten jälkeiset kuolemat 12 prosentilla. Koulutetun henkilökunnan määrällä on siis selvä yhteys kuolleisuuteen ja myös muutokset henkilökunnan määrässä todella vaikuttavat. Kiistattomasta näytöstä huolimatta Suomen hallitus kaavailee kuitenkin jatkuvasti kelpoisuusvaatimusten alentamista ja kovia säästöjä.

Ongelmallista onkin erilaisten tiukennusten kohdistuminen potilaiden asemaan monelta suunnalta samaan aikaan. Kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentäminen eli norminpurku, kelpoisuusvaatimusten alentaminen sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistukseen liittyvät tiukat säästöpaineet uhkaavat yhteisvaikutuksellaan vaarantaa potilasturvallisuuden.

Sain tänään ilokseni puhua potilaiden asemasta ja sote-uudistuksesta Kuopion kaupungintalolla pidetyssä valtakunnallisessa Potilaan päivä –seminaarissa, jonka järjestivät yhteistyössä Suomen potilasliitto, Kuopion kaupunki sekä Kuopion yliopistollinen sairaala KYS. Tilaisuuden ohjelma toi hyvin esiin potilasturvallisuuden ongelmia ja vahvisti käsitystäni siitä, miten potilasturvallisuus on otettava keskiöön sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksessa.

Tämän puolesta puhuu myös se, että kaavailtu valinnanvapaus uhkaa entisestää hajauttaa palveluita, jolloin kokonaisuuden hallinta ja valvonta heikkenevät. Sote-uudistuksen lopputulokseksi uhkaa muodostua tilanne, jossa ihmisiä hoitaa hajanainen joukko eri kokoisia ja toisistaan irrallisia toimijoita, mikä entisestään lisää riskiä heikentyvälle potilasturvallisuudelle. Siksi potilaiden asemasta tulisikin tehdä kattava vaikuttavuusarvio ja sitä kautta ottaa potilasturvallisuus vakavasti.