Tarvitsemme oikeudenmukaista vihreää siirtymää

Eduskuntavaalikeskusteluun on noussut teemaksi, tuleeko vihreä energiasiirtymä ja hiilineutraalisuustavoite vuoteen 2035 mennessä liian kalliiksi suomalaisille ja pitäisikö Suomen olla ylipäänsä mukana energiasiirtymässä. Minulle henkilökohtaisesti kysymys on harvinaisen selvä.

llmastonmuutos ja luontokato ovat aikamme suuria haasteita, joihin on löydettävä vastauksia nopeasti, koska muuten tulevaisuutemme on synkkä. Vain ekologisesti kestävä yhteiskunta voi turvata myös sosiaalisen ja taloudellisen vakauden. Ilmaston lämpeneminen on aiheuttanut ja aiheuttaa tulevaisuudessa lisää äärimmäisiä sääilmiöitä, muutoksia eläinten ja kasvien levinneisyydessä tai jopa niiden sukupuuttoa. Se myös lisää kasvitautien ja tuholaisten esiintymistä, puutetta elintarvikkeista ja juomavedestä. Nämä kriisit taas aiheuttavat muuttovirtoja, koska ihmisten on paettava paremman elämän toivossa. Tiede on osoittanut, että peruuttamattomien muutosten riskit lisääntyvät huomattavasti, jos ilmasto lämpenee yli kahdella tai edes puolellatoista asteella.

Ilmasto- ja ympäristökatastrofiin vastaaminen tarjoaa Suomelle myös mahdollisuuksia. Meillä on kaikki edellytykset olla maa, jossa on puhdasta teollisuutta, jossa huipputeknologiaa hyödynnetään hyvinvoinnin lisäämiseksi ja jossa on maailman osaavin ja hyvinvoivin kansa. Panostaminen osaamiseen ja ratkaisuihin, jotka torjuvat ilmastonmuutosta luovat uusia työpaikkoja ja talouskasvua. Kun viemme näitä ratkaisuja maailmalle, vaikutamme koko maapallon tulevaisuuteen. Tämä vaatii kunnianhimoisia panostuksia tutkimukseen, kehitykseen ja innovaatioihin.

Kestävä kehitys ja vastuu yhteisen maapallomme kantokyvystä oli minulle tärkeä teema jo silloin, kuin aloitin poliittista uraani 30 vuotta sitten. Kysymys on lapsiemme ja lastenlapsiemme tulevaisuudesta.

Ei kuitenkaan ole samantekevää, miten siirtymä toteutetaan ja ilmastokriisiä torjutaan. Jos pieni- ja keskituloisten kuluja kiristetään samalla, kun hinnat nousevat inflaation myötä muutenkin, monen suomalaisen tuki ilmastotoimille murenee. On ymmärrettävää, että oma välttämätön toimeentulo tulee meistä jokaiselle ensin ja isompia huolia mietitään vasta sen jälkeen.

Suomalainen energiapolitiikka, jossa olemme irtautuneet fossiilisista polttoaineista ja parantaneet energiatehokkuutta on onneksi tähänkin asti ollut myös pieni- ja keskituloisten suomalaisten edun mukaista. Olemme samanaikaisesti pienentäneet päästöjämme ja vahvistaneet energiaomavaraisuuttamme.

Tuuli-, aurinko- ja ydinenergiaa rakennetaan Suomeen markkinaehtoisesti, energiayhtiöiden omalla rahalla. Meidän päätöksentekijöiden tulee purkaa puhtaan energiantuotannon esteitä ja pitää huoli siitä, että puhtaaseen sähköön siirtyminen on kannattavaa. Yhtä tärkeää on kuitenkin edelleen parantaa energiatehokkuutta ja säästää energiaa.

Tänään vietetään maailman suurinta ilmastotapahtumaa Earth Houria klo 20.30-21.30. Earth Hour kannustaa näyttämään valomerkkiä ilmaston ja luonnon puolesta sammuttamalla turhat valot klo 20.30–21.30 väliseksi ajaksi. Eleellä jokainen meistä voi ottaa kantaa luonnon suojelemisen puolesta.

Kommentit

Jätä kommentti